Bankån dyrt?

Er et banklån altid billigere end andre lån?

Bankerne har efter finanskrisen været meget lidt risikovillige med hensyn til lån. Der er andre muligheder for at låne som er mere risikovillige, men tit vil det være dyrere at låne her, da disse udlånere skal have dækket deres eventuelle tab. Banken er dog alligevel ikke altid det billigste sted at låne penge, det afhænger især af lånets størrelse. Her får du lidt information om banklån kontra andre lånemuligheder og hvordan du finder den billigste løsning.

 

Banklån er ikke altid billigst

Selvom det er en god hovedregel at gå ud fra at banken er det sikreste sted at låne og det sted du får den bedste service og de bedste oplysninger er det ikke sikkert at banken også er billigst. En undersøgelse har vist at der kan være stor forskel på de samlede omkostninger afhængig af hvor du optager lånet. Banken vil næsten altid kunne tilbyde de laveste rentesatser, til gengæld kan gebyrer i forbindelse med oprettelse samlet set gøre et lån dyrt. Især hvis der er tale om et mindre lån vil gebyrets størrelse have betydning.

 

Undgå mindre lån og forbrugslån i det omfang du kan

En jurist i Forbrugerrådet anbefaler at man så vidt muligt undgår mindre lån i størrelsesordnen 10.000 kr. eller mindre og i stedet får udvidet sin kassekredit hos banken. Hvis du ofte har brug for mindre lån kan det være et tegn på at din samlede økonomi ikke er skruet rigtig sammen med hensyn til afdrag på lån, opsparing m.m. og det kan være en god idé at undersøge dette, evt. sammen med en rådgiver.

 

Der er hjælp at hente på nettet

Der er forskellige hjemmesider som kan hjælpe dig sammenligne omkostninger i forbindelse med lån i banker og andre steder. Et godt sted at starte er mybanker.dk som giver et godt indtryk af de samlede omkostninger (både renter og gebyrer) i forbindelse med et lån. Se www-pengeguiden.dk og www.Finansoplysning.dk

 

Faktaboks:

Hvordan sammenligner jeg omkostninger i forbindelse med et lån:

  • Sammenlign ÅOP (de samlede årlige omkostninger i procent)